Cât trăiesc, învăț. Aceasta e regula nr. 1 după care mă conduc și-ncerc să-mi cresc și băieții. „Dacă ai găsit un om care-ți spune că le știe pe toate, să fugi cât mai departe de el. Acești oameni sunt periculoși” – îmi tot spunea mama când eram eu mică și, fiind în diferite situații în acești 33 de ani de viață ai mei, confirm 100% vorbele mamei.
A învăța nu înseamnă să stai numai cu nasu-n cărți, clar! Însă e important să ținem cont că tot cărțile au ajutat lumea să evolueze. Bineînțeles, calea spre cariera de vis este diferită pentru fiecare om, mai ales că și visul nu poate fi același. Cineva simte că stagnează în rolul avut și o certificare profesională ar contribui la schimbarea de mult timp dorită, iar pe altcineva din contră – o diplomă la un curs ce nu-i aduce deloc plăcere l-ar putea limita.
Personal, am 2 exemple în propria mea familie când studenția ne-a deschis ușile spre oportunitățile irlandeze, noi fiind de (doar) 7 ani în Țara Smaraldului: după un curs de certificare profesională în digital marketing făcut 5 ani în urmă eu mi-am găsit un job ce mi-a oferit creștere financiară, cursuri de dezvoltare personală, interacțiuni directe cu sisteme-cheie de business internaționale etc. Apoi un alt exemplu e soțul meu (dacă nu-l laud eu, el tace): un masterat la Griffith College i-a adus o promovare frumoasă la job.
✤Natalia – 2017 – IBAT College ✤ Andrei – 2022 – Griffith College ✤Natalia – 2023 – UCD
Acum, cei care lecturează aceste gânduri se vor împărți în 2 categorii: în una se vor aduna cei care vor defini rândurile de mai sus drept „laudă de sine”, iar în alta sunt cei cărora fie li s-a aprins un beculeț de „O! Cred că și eu aș vrea o nouă experiență studențească” sau doar confirmă că „Da, lumea e în continuă schimbare și e benefic să îți actualizezi certificările profesionale măcar o dată la 5 ani”.
Dacă tu, cel care zâmbești acum pe sub mustață ești din categoria a doua, atunci te invit la o discuție în baza dialogului redat mai jos. Pentru că eu n-aș fi eu dacă vin doar cu exemple personale. Aleg să analizez ce se-ntâmplă-n jurul meu, mai ales că acest text e scris în inima capitalei irlandeze, renumită pentru dezvoltarea în domeniul IT, dar și calitatea studiilor, Irlanda situându-se pe locul 14 în topul celor mai bune sisteme educaționale din lume.
Dialogul l-am purtat cu Victoria Midoni, profesoară la școala OnlineWeClass – școală care oferă pregătire tocmai pentru acest certificat de „International Software Tester Qualifications Board”. Recent am avut și o discuție LIVE cu ea, dar la ce feedback frumos am primit după live, e aproape obligatoriu să revin cu acest text informativ:
Eu: Victoria, certificarea în ISTQB deschide ușile spre joburi bine plătite în IT, chiar dacă nu ai urmat calea tradițională pentru formare profesională. Am citit, dar și tu-mi povesteai din experiența studenților tăi că poți avea diplome/cunoștințe în domenii total opuse, dar dacă la un moment dat ești pasionat de testarea software, poți încerca cu îndrăzneală. Explică-mi, te rog, ce mai exact reprezintă ISTQB, în afară de descifrarea acronimului? ☺
Victoria Midoni: Este un certificat care-ți deschide mai multe uși. Odată avut în mâini (aka CV), faci parte dintr-o bază de date la care apelează majoritatea companiilor de IT atunci când caută noi angajați. E un fel de dovadă că tu ai cunoștințe actualizate pentru nevoile domeniului lor. Poate ajuta pe oricine aflat la început de carieră și nu are nicio altă bază, deși îmi pare important și să precizez că depinde de la persoană la persoane cum aceste cunoștințe sunt folosite.
Eu: Stai, să pun accentul exact pe ce mă interesează pe mine – experiența anterioară. Cum adică să nu ai nicio altă bază?
Victoria: Ei (zâmbește), nu chiar nicio bază. E importantă limba engleza și cunoașterea bazelor calculatorului, însă eu mă refer că poți obține această certificare chiar dacă anterior nu ai studiat tehnologia informației (IT) sau pur și simplu nu ai reușit să obții o diplomă de licență. Avem studenți care vin direct de pe băncile liceului pentru că știu că acest certificat i-ar ajuta să câștige un job în paralel sau nu cu facultatea.
Eu: Am înțeles și e minunat ce spui. Totodată, spuneai că acest document nu garantează un job, nu?
Victoria: Niciun document, indiferent de ce facultate/instituție este eliberat nu garantează un job. Certificarea în ISTQB este o rampă bună de inițiere în IT, îți oferă credibilitate în fața potențialului angajator, dar diferența oricum o face atitudinea, profesionalismul cu care te atârni atât de materialul învățat pentru a te pregăti de examen, cât și cum te descurci la interviul propriu zis.
Eu: Foarte bine zis. Diferența o face atitudinea, iar asta e valabil în orice împrejurare. Să mă întorc la rolul tău de profesoară: ce mai exact predai tu și echipa ta? Că știu că sunt o sumedenie de cursuri online pentru pregătirea în ISTQB.
Victoria: Cursuri sunt, dar depinde de ce nivel ai chiar și pentru aceste cursuri. Noi ne concentrăm pe 3 diviziuni: 1. Pregătirea pentru examenul ISTQB (facem simulări în grup cu 10 sesiuni practice pe o platformă de examen cu 400 de întrebări). 2. Oferim posiblitatea de a practica în software testing pe platofmra cu care se lucrează în viața post-certificare: Jira, Confluence, Sephyr și altele și 3. Ghidarea pentru interviul de angajare, ajutând inclusiv la crearea CV-ului, simulări de interviuri, prezentarea profilului pe LinkedIn etc.
Eu: Și tu, și soțul tău lucrați în IT în baza acestui certificat ISTQB, dar nici tu, nici soțul tău nu veniți din domeniul IT. Tu ești fostă educatoare de grădiniță, el fost contabil. Cum v-a venit ideea să dați mai departe cunoștințele voastre de reconversie profesională?
Victoria: Pentru că noi credem în schimbare, în învățare și dezvoltare permanentă. Pentru că vrem să ajutăm oamenii să-și schimbe carierea și să devină mai independenți financiar (mai ales femeile), mai fericiți, mai împliniți, să aibă un orar flexibil și să poată lucra de la distanță chiar din confortul casei, petrecând astfel mai mult timp de calitate cu familia. Certificatul ISTQB este recunoscut internațional, respectiv poți lucra din orice colț al lumii. Clar că parcursul e foarte lung și nimeni nu le obține pe acestea enumerate dintr-un simplu click, dar măcar rampa inițială e potrivită.
__
Puteți reveni oricând la discuția mea cu Victoria transmisă live pe Facebook, tot acolo găsiți și datele de contact ale ei, însă acum vă las cu o singură întrebare: voi ce faceți cu oamenii din jurul vostru care spun că le știu pe toate?
Cu gânduri bune, dar și ochi entuziasmați,
Natalia, din nou studentă, la UCD (dar despre asta altă dată)