Dar ce mândrie! Și ce ecou ar trebui cu toții să creăm pentru o realizare atât de frumoasă a unui moldovean talentat din comunitatea noastră! Pentru că noi știm (și) să ne susținem reciproc, nu?

În acest weekend, picturile chișinăuianului Veaceslav Șalaru prind glas chiar în centrul capitalei irlandeze. Moldoveanul nostru va fi alături de peste 175 de artiști veniți din toate colțurile lumii pentru a-și prezenta lucrările pictate, sculptate, fotografiate ori create din ceramică la una din cele mai mari expoziții de artă din Irlanda @Art Source.

„3 ani la rând am tot încercat să ajung la acest eveniment important și abia acum am reușit. Sunt nespus de bucuros.”, declară mândru artistul.

Veaceslav Șalaru locuiește în Irlanda deja de 16 ani. La prima vedere, parcursul său în Țara Smaraldului nu s-ar deosebi mult de cel al majorității: a venit cu familia, a muncit în diverse domenii pentru că facturile nu te întreabă de talente și abia după ce s-a întremat financiar, Veaceslav a revenit la marea sa pasiune: pictura.

„Am ajuns în Irlanda în 2006. Desigur, neștiind engleza și fiind ilegal în această țară, am fost nevoit să trec prin zeci de joburi: vopsitor de mașini, zugrav prin case, sudor ori și ca security am lucrat o perioadă. Într-un final, am rămas să muncesc ca sudor doar câteva ore pe zi, oferind restul timpului artei care, în principiu, îmi aduce un venit bun și posibilitatea de a-mi face un nume în această țară.” – mi-a povestit pictorul.

Foarte important, a ținut Veaceslav să menționeze, e că în Irlanda se și simte încurajat să facă pictură. Pentru că aici drepturile de autor se respectă, arta este încurajată și, un detaliu aparent nesemnificativ, dar care contează: instrumentele sunt accesibile buzunarului omului de rând.

„Unul din cel mai dificil moment din domeniul artei a fost când mi-am expus prima oară lucrările la o galerie din sudul Dublinului. Nu știam cum vor reacționa irlandezii, însă totul a fost excelent.”

Lucrările lui Veaceslav Șalaru au ajuns prin mai multe locații de top din Dublin, pornind de la Ambasada Republicii Moldova în Irlanda, diverse evenimente dedicate diasporei noastre și continuând cu Galeria Eleven din Dublin sau muzeul online de artă Saatchi Art.

This slideshow requires JavaScript.

Pentru a ajunge la Art Source – expoziția care se întâmplă chiar în aceste zile, a trecut printr-o selecție riguroasă, lucrările sale fiind comparate cu ale altor mii de artiști. „După ce au fost apreciate drept hiper realistice – unul din criteriile de selecție -, am primit și invitația de a participa la această expoziție.” Veaceslav Șalaru are ocazia unică de a-și prezenta aproximativ 50 de lucrări alături de artiști renumiți din Irlanda precum Ann McKenna (Cork), Anthony Wigglesworth (Dublin), Chris O’Hara (Naas), Dana Sorokina (Letonia) etc.

Pictorul Veaceslav Șalaru are în spate deja mai mult de 30 de ani de experiență. Principalele tehnici folosite în lucrările sale sunt uleiul pe pânză, acuarela, picturile acrilice și aerograful, ultima fiind una dintre cele mai complexe tehnici realizate de foarte puțini artiști. Principala sursă de inspirație: potretele și natura, cu precădere cea din Moldova. În contextul evenimentelor recente, domnul Șalaru i-a pictat pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. La rugămintea de a cumpăra tabloul care o ilustrează pe Maia Sandu, Veaceslav Șalaru a declarat tăios: „Maia Sandu nu se vinde”, făcând referire și la speranța sa privind viitorul Moldovei.

This slideshow requires JavaScript.

Când l-am întrebat care crede că i-ar fi fost traseul ca artist plastic dac-ar fi rămas în Moldova, având în vedere că el a încercat și acasă să se afirme prin lucrările sale, Veaceslav Șalaru mi-a răspuns:

„Din păcate, sunt convins să dacă m-aș fi aflat în continuare în Moldova, talentul meu avea să fie îngropat definit. În țara în care lumea se gândește în primul rând cu ce să-și întrețină familia, să-și hrănească copiii, e imposibil să te dezvolți în acest domeniu. Am încercat, dar fără rezultat. Mă bucur că mă aflu în țara care-mi oferă oportuntiatea de a mă dezvolta și de a bucura ochii atâtor de mulți oameni cu lucrările mele.”

Lucrările moldoveanului nostru sunt expuse zilele acestea la RDS Hall, standul J137. Biletul de acces la expoziție costă 11 euro și, repet, pot fi admirate lucrările a peste 175 de artiști.

Eu planific să ajung astăzi. Cu cine ne vedem acolo?

P.S.: Dați mai departe acest articol și prietenilor, și presei de acasă. E important să creăm ecou pentru realizările moldovenilor noștri talentați din diasporă, nu?

Natalia Ionel
mameinie@gmail.com
Analist în vânzări - full-time, consultant în PR și marketing - part-time și mamă - de 8 ani deja până la veșnicie. Autoarea proiectului „Mama în .IE”