Scriu acest text din pat, cu laptopul pe brațe.

În partea stângă – fosăielile băieților mei. Andrei e plecat zilele astea într-o deplasare de serviciu în Olanda, iar asta înseamnă că-l iau pe Bogdan să doarmă lângă mine. E atât de special, frumos și greu în același timp să am băiat mare (8 ani)!

În partea dreaptă am și niște jurnale. Săptămâna aceasta l-am terminat pe al treilea din seria confesiunilor din ultimii 6 ani de când sunt emigrant în Irlanda. Pentru că da, deși par mai activă pe blog, eu continui scrisul de mână. E atât de eliberator și terapeutic.

Zilele trecute o prietenă îmi vorbea despre „cât de fain e Chat GPT”: „Natalia, asta e noua generație! Ei nu mai depun atât de mult suflet și efort ca tine. Pentru ei asta e pierdere de timp!”

Ei bine, eu rămân la metoda mea de scrie și, cu riscul de a fi demodată, nu simt nevoia de niciun fel de AI (Artificial Intelligence) pentru asta.

Pentru că scrisul

Scrisul meu e parte din identitatea mea.
Îmi aduce claritate în gânduri. Mai ales atunci când am prea multe și mi-s confuze – mă ajută să mi le înșir pe foaie și, recitindu-le, le pot prioritiza, reflecta asupra lor și evit astfel haosul mental. Chiar ieri, scriind avantajele/dezavantajele unei situații, am luat o decizie foarte grea care mă pusese să aleg între visul meu și familia mea. Ghici ce-am ales. 🙂

Scrisul mă ajută să depozitez amintiri.
Știu că și fotografiile, și video-urile sunt utile, însă ador să îmi recitesc gândurile de 2, 4, 8 ani în urmă. Doar așa îmi pot evolua propriul progres. Căci la aparențe atât de ușor se lucrează, dar ce este în interiorul nostru – doar noi știm. Și e de dorit să devenim mai buni, mai înțelepți în fiecare zi, în fiecare an, nu? Iar scrisul, de-a lungul istoriei, a fost parte din îmbunătățirea performanțelor cognitive ale omenirii. Încă un motiv să îmi învăț copiii să scrie și ei cât mai mult.

Prin scris – comunic cu oamenii mai eficient decât aș face-o fizic. 
Nu cred că există vreun Chat GPT ori orice altă unealtă AI care să simtă dorul la fel de bine ca noi, oamenii, iar asta înseamnă că nimeni nu va citi un text scris cu durere cu aceeași durere. De multe ori se întâmplă să mă întâlnesc cu unii din cititorii acestui blog și ador să văd cât de diferit fiecare om interpretează textele mele, însă cu toții ajungând la același mesaj: de dor, de schimbare, de solidaritate, de dans emoțional etc.

Scriind mă învăț în continuu să fiu organizată.
Mi-am făcut obiceiul de a scrie de cel puțin o dată pe săptămână în jurnal. Oricât de obosită aș ajunge la final de zi, oricât de multe se adună în timpul săptămânii, îmi găsesc timp să scriu. De fapt, această responsabilitate avută de ani de zile deja îmi oferă sentimentul de a avea ceva dus la bun sfârșit în fiecare săptămână, iar asta mă motivează apoi să îmi asum și alte proiecte, și alte idei pentru că știu – eu dacă-mi propun, duc la bun sfârșit. Demonstrat! În plus, văzând în scris ce-am făcut ori ce am de gând să întreprind, sarcinile devin mai ușor de îndeplinit.

Planurile sunt inutile, dar planificarea este esențială. (Dwight D. Eisenhower)

Fotografie simbol dintr-o bibliotecă din castelul Ardgillan, Irlanda. Pentru că și bibliotecile s-au vrut înlocuite, dar nu, tot din biblioteci se iau informațiile prețioase.

Revenind la Chat GPT și întrebarea mea din titlu: da, eu voi continua să scriu, indiferent de numărul cititorilor.

Pentru că o fi ajutând Chat GPT mulți oameni, dar nicio unealtă nu poate înlocui realitatea cu care oamenii adevărați trăiesc. De unde să știe AI mirosul de bebeluș din casa mea ori ce fiori mă trec atunci când îi ascult inimioara lui Dragoș?

Zilele trecute Bogdan își călca hainele și, în timp ce făcea această acțiune care nouă ni se pare firească, însă pe alții miră, Bogdan și-a pus povești audio. Exact așa cum eu îmi pun deseori podcasturi când fac curățenie ori gătesc cina. Iată doar așa pot accepta aceste unelte în viața mea – ajutându-mă să cunosc mai multe, dar nu prin a înlocui activitățile care mă ajută să mă cunosc pe mine însămi.

Ori deja e prea confuz?
Să fie! Revin la aceste gânduri lăsate în scris în 2023 peste câțiva ani. Să vedem ce va fi diferit atunci. 🙂
Între timp s-a trezit Dragoș și, în loc să vină la mine în brațe, și-a lipit capul de badea Bogdan. Eh! Măi, Chat GPT, ce știi tu de „tocheală” de mamă?

Cu inspirație și drag de stiloul cu cerneală,
Natalia

Notă: ChatGPT este un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022. A fost lansat ca prototip la 30 noiembrie 2022 și a atras rapid atenția pentru răspunsurile sale detaliate și răspunsurile articulate în multe domenii de cunoaștere. Descoperiți-l aici: https://openai.com/blog/chatgpt

 

Natalia Ionel
mameinie@gmail.com
Analist în vânzări - full-time, consultant în PR și marketing - part-time și mamă - de 8 ani deja până la veșnicie. Autoarea proiectului „Mama în .IE”