Chiar la intrarea în galerie m-a întâmpinat un costum românesc strălucitor de frumos; dar strălucitor la propriu. Oare puteam trece pe alături fără să întreb de unde o așa minunăție? Am aflat c-a fost cusut și brodat manual tocmai 57 de ani în urmă de mama doamnei din imagine, pentru a-l purta la o nuntă în România la care era domnișoară de onoare. Ce păcat de mine că nu pot avea așa ceva, dar ce noroc pe generațiile de fete din acest neam că s-au pricopsit cu o așa relicvă.
Admirând costumul, gustai pâine și sare – pentru că așa românii își întâmpină oaspeții atunci când au un eveniment important, nu? Iar expoziția de artă și cultură românească la care am ajuns în acest weekend face parte din acea categorie.
– Cum v-a venit ideea să organizați un astfel de Festival?
– Oh! Mi-ar lua mai mult de jumătate de zi să-ți povestesc pentru că a fost o întreagă aventură, îmi spune Anca Lupu, reprezentant RCI. Conceptul, ideea acestui proiect aparține poetului Dan Șerb care demult își dorea să adune mai mulți pictori români ce locuiesc în Irlanda într-un singur loc. RCI cu drag susține astfel de inițiative și, noi fiind în contact cu cei de la Liberties, ne-am zis că dacă tot facem o expoziție, atunci să aibă și un ecou mare. Mă bucur mult să văd o prezență atât de numeroasă, avându-i alături și pe Ambasadorii României și Republicii Moldova, E.S. Laurențiu Mihai Ștefan și E.S. Larisa Miculeț.
Festivalul Liberties* a durat 4 zile, 2 din acestea fiind dedicate artei și tradiției românești. Pe pereții și mesele de la NCAD (National College of Art & Design) au fost expuse picturi și fotografii realizate de artiști români și moldoveni: Mirona Mara, Anca Dănilă, Valeriu Cezacevschi, Vlad Bodarev, Clid Negoșanu și lucrările tinerilor: Iulia Sîrbu, Jessica Leancă și Cael Negoșanu. Urechile vizitatorilor au fost alintate de soprana Ioana C. Pipelea, naistul Iulian Pușcă și interpretele Mihaela Bălașca și Aleka.
Toate aceste nume sunt (ar trebui să fie), de fapt, cunoscute deja comunității românești din Irlanda, însă niciodată nu au fost adunați într-un astfel de format. Descoperirea mea plăcută a fost Mara și sunt sigură că într-o bună zi voi avea în casa mea unul din tablourile pictate de ea. În România a studiat arta și jurnalismul, continuându-și studiile academice în Irlanda, țară în care s-a și mutat din 2003.
Vă invit să descoperiți mai jos mai multe detalii despre artiștii care au avut onoarea să le fie prezentate lucrările în inima Dublinului, iar dacă voi cunoașteți și alți artiști care ar merita o astfel de atenție lăsați-le numele în comentarii. Cine știe, poate anul viitor va fi o expoziție și mai impozantă. 🙂
*Notă: Festivalul Liberties este organizat anual încă din anul 1970 cu scopul de a promo cultura și arta irlandeză. În acest an festivalul este o inițiativă între două organizații irlandeze: SICCDA (South Inner City Community Development Association) și Robert Emmet Community Development Project, cu sprijinul Dublin City Council.
Fotografii via Romanian Community of Ireland, Vlad Bodarev și arhiva personală