Acel #jurnaldeantreprenoriat pornit în parteneriat cu Larisa Cepoi – business coach-ul meu, nu și-ar avea locul pe blogul meu dacă nu aș căuta mai multe exemple în jur, despre unele din ele având posibilitatea și să scriu aici. Pentru că atunci când voi fi demotivată, fără inspirație, speriată eu vreau să am exemple concrete în mintea mea.
Și nu, nu încerc să conving pe absolut nimeni că antreprenoriatul e cel mai bun (culmea-i că eu săptămâna asta am 2 interviuri la 2 companii ce mi-au dat ofertă de angajare), dar da, vreau să inspir, să ofer claritate și poate cineva își va găsi aici momentul de „aha! Hai că vreau să-ncerc!” Cel puțin așa cum a fost în cazul meu.

Tocmai de asta, începând de astăzi, voi fi în căutare de femei antreprenoare, experiența cărora ar putea fi utilă pentru măcar o singură persoană din rândul cititorilor acestui blog. Dacă măcar O SINGURĂ femeIE va spune că a găsit aici răspunsul la teama ei, că am ajutat-o să-și crească stima de sine, încrederea în ce poate ea – înseamnă că misiunea mea va fi îndeplinită.
Și vă rog: Nu vă fie frică să citiți și distribuiți un text despre afacerea cuiva. Bucurați-vă pentru succesul acelei persoane pentru că și ea/el a trecut prin multe eșecuri, la fel ca tine. Unde a ajuns ea, poți ajunge tu. Sau nu. Viața-i toată o alegere.

Eu și Victoria Midoni, Dublin, septembrie 2023

Azi e despre Victoria Midoni, una din femeile antreprenoare din IRLANDA demne de a fi o sursă de inspirație.
Pe lângă antreprenoriat, ea mai are și un job full-time, dar care a venit tot datorită cunoștințelor acumulate în viața de self-employed. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău, Moldova, apoi Colegiul Montgomery în Maryland, SUA, obținând diploma în Computer Science, a lucrat în domeniul finanțelor în SUA, iar în prezent este profesoară de IT la o școală care adună elevi din toată lumea. Este angajată la Sogeti, companie multinațională de IT, cu sediul în Dublin, dar mai și predă cursuri de engleză și certificare în ISTQB la școala Online We Class, ultima fiindu-i resursa de motivație în antreprenoriat.

Eu: Victoria, ce te-a motivat să pornești pe calea antreprenoriatului?
Victoria: În primul rând am vrut să mă cunosc mai bine și simt că în rol de antreprenor pot să ajut mai mult lumea din jurul meu. Vreau să las ceva în urma mea, ceva important pentru societate precum educația și sănătatea. În plus, am vrut să devin independentă, să am resurse financiare: atunci când vreau să-mi permit ceva, chiar și grija de mine. Antreprenoriatul este pentru mine o sursă numărul 1 (în caz că este profitabil) sau 2 după carieră și îmi dă o siguranță psihologică, dar și financiară în caz că nu reușesc la job.

Eu: Ce experiențe plăcute sau neplăcute ai întâmpinat?
Victoria: E plăcut atunci când văd rezultate, impactul muncii mele asupra oamenilor. Clar că și remunerarea financiară, când e profitabilă, e plăcut și mă motivează să continui. Am și eșuat de multe ori, luând în considerare că am pornit în lumea IT-ului cu zero experiență și chiar cunoștințe insuficiente în domeniu. Dar fiecare eșec, analizat corect, ne arată calea îmbunătățirii. Totul depinde de expertiza mea și a co-echipierilor mei. Totodată, dacă ideea antreprenoriatului e la nivel de basic sau startup, atunci este risc foarte mare de a investi fără a avea profit. În cazul nostru, am pierdut mult din cauza unor strategii de marketing greșite, dar am și câștigat mult, tot cu strategii de marketing, dar mai potrivite. Important că am înțeles ce ne-a lipsit și am corectat: echipă puternică.

Victoria spune că a intrat în pâinea antreprenoriatului din 2021. Ea abia se întorsese în Moldova, după 7 ani de SUA. Atunci a aplicat la câteva granturi ce se ofereau în acest domeniu și a câștigat. Bineînțeles că înainte de a-și lua titlu de antreprenoare, spune doamna profesoară, a tot vorbit cu mulți oameni care au mai călcat pe același drum, a participat la diferite cursuri pentru startup-uri și a investit în dezvoltarea personală. 

Eu: Victoria, unde vrei să ajungi?
Victoria: Vreau să ajung să scalez în câteva țări și să găsesc parteneri serioși/recunoscuți/credibili așa ca instituții de învățământ și altele. Vreau să ajung la un profit ar ar fi egal cu salariul meu, ca să nu mai am un job, dar să pot rezista și activa pe cont personal. Vreau să ajunt la independența financiar mult dorită, să nu mai caut job, să nu am sentimentul ăsta de vinovăție și datorie în fața angajatorului. Probabil este egoist, dar dependența asta de job mă afectează mult. Eu știu că sunt puternică, eu știu că pot mai mult și tocmai de asta nu vreau să renunț la antreprenoriat. 

Eu: Tu ai avut vreodată un mentor sau coach în antreprenoriat? Dacă da, cum anume el/ea te-a ajutat să obții claritate în drumul tău de antreprenoare? Dacă nu, de ce?
Victoria: Nu am avut un mentor cu care să lucrez pe o perioadă mai îndelungată, însă participând la diverse cursuri, acceleratoare de la Dreamups am avut oportunitatea să vorbesc cu câțiva mentori foarte buni în domeniul tehnologiilor și business digital. Ei m-au ghidat cum să trec de la idee la acțiune, cum lucrează marketingul în sine, care este scalabilitatea business-ului, cum găsești investiții și cum aplici la ele, cum se face un Pitch când vrei să prezinți ideea ta de business potențialilor investitori etc.
De fapt, eu și acum aș avea nevoie de un coach căci business-ul este un domeniu complex, mai ales cel digital, de prestare a serviciilor online și atât de complex și inovator cum este al meu. Așa că sunt în căutare de un ghid.

Soții Midoni

Eu: Cum a evoluat ideea ta de la business plan la implementare? Câți oameni ai în echipă astăzi?
Victoria: Procesul de tranziție de la idee la acțiune a durat câțiva ani și tot în testare îl simt. De la prea multă perfecțiune, probabil.
Nu am angajați în echipă, însă colaborez cu mulți prestatori de servicii. Proiectul meu este foarte complex și nu reușesc fizic să acopăr toate ariile deși oricum eu le gestionez pe toate: marketing, vânzări, contabilitate, grafic design, web design etc. Recunosc că și soțul meu se implică foarte mult, el asumându-și anumite responsabilități de management al companiei.

Eu: Cum arată o zi obișnuită din viața ta de antreprenoare, angajată, mamă și soție? Care-ți este secretul?
Victoria: Foarte încărcată. Sunt nevoită să renunț la anumite activități ca să le pot face pe celelalte. Nu cred nicio mamă care zice că le reușește pe toate: și mame bune să fie, și soții dedicate, și la business/job de succes. Trebuie să lași ceva deoparte ca să poți progresa în altă parte. Așa și eu, la rândul meu, am fost mamă bună și dedicată atunci când am stat acasă cu copilul și eram full-time a lui, dar când am început a lucra – el deja suferea de insuficiență de atenție. Pe lângă copil, și soțul pentru că fiind ambii cu un program încărcat, sunt zile când nici să vorbim nu reușim, în schimb ne-am obligat ca rutina sărutului de dimineață/seară să o respectăm ca relația noastră să nu aibă de suferit. Totodată, nu a fost o zi să-mi las copilul nesărutat și neîmbrățișat. Oricât de obosită aș fi. El are nevoie de dragostea noastră. Prioritățile zilei îmi sunt: familie, job, afacerea proprie. Abia aștept să vină clipa când business-ul meu va fi înaintea job-ului.

________
O ascultam pe Victoria și parcă mă descrie pe mine. Drept că eu am decis că agenția mea îmi va fi și job-ul meu, deși tot mi-am lăsat profilul de LinkedIn deschis pentru recrutori. Pentru siguranță, pentru liniștea zilei de mâine.

„Nu e deloc ușor, dar rezultatele muncii mă bucură. Când spun rezultate, nu înseamnă doar succese, pentru că am și multe eșecuri care-mi scad mult încrederea în mine, însă încerc să transform eșecul în lecții, să învăț din ele și să merg mai departe. Tind spre independență financiară, să nu mai am nevoie de un job, însă ca asta să se întâmple eu încă trebuie să fiu implicată în toate – full time”, își încheie gândurile Victoria. 

Dar voi ce credeți că e cel mai complicat din viața unei femei antreprenoare? 


P.S.: Nu uitați să vă abonați pentru a fi primii care citesc următorul articol.
Aici am scris de ce te-ai abona: Abonează-te

Vezi celelalte articole din #jurnaldeantreprenoriat – proiectul creat în parteneriat cu Larisa Cepoi, mindset & business coach: Ce se află dincolo de „eu pot”? (1. Jurnal de Antreprenoriat) și Cum pornesc o afacere în Irlanda? (2. Jurnal de Antreprenoriat)

Cu gânduri bune și în căutare de o nouă femeIE antreprenoare,
Natalia Luncaș Ionel,
Autoarea blogului Mama în .IE

 

Natalia Ionel
mameinie@gmail.com
Analist în vânzări - full-time, consultant în PR și marketing - part-time și mamă - de 8 ani deja până la veșnicie. Autoarea proiectului „Mama în .IE”