Salut,

Sper că bine v-am regăsit cu cel de-al 2-lea articol din cadrul Jurnalului de Antreprenoriat, creat în parteneriat cu Larisa Cepoi – mindset & business coach.
Scopul acestui jurnal NU este de a reinventa roata antreprenoriatului, ci de a povesti propria experiență de tranziție de la statutul de angajat (12 ani am tot lucrat în alte companii) la cel de antreprenor.
Ziceam și-n primul text că dacă ați decis să citiți aceste rânduri înseamnă că fie cochetați cu ideea de a vă deschide propria afacere, fie vreți să aflați careva dedesubturi ale antreprenoriatului în Irlanda, fie abia așteptați să scriu cum am eșuat și mi-am găsit un job. Oricare ar fi așteptarea voastră, pentru mine oricum toate-s un risc și tocmai de asta am pornit jurnalul. Ori, mai corect, tocmai de asta am apelat la un ghid. Larisa, gânduri bune ție!

Despre ce scriu azi în jurnal? Inițial mă gândeam să intitulez acest text „Primii pași în antreprenoriat” și să-ncerc să enumăr etapele prin care am trecut eu din iulie 2023 încoace, de când mi-am deschis agenția, DAR m-am oprit. Pentru că ideea mea de a fi pe cont propriu, de fapt, s-a născut cu mult înainte de a prinde curaj să deschid site-urile Revenue și CRO și să fac pașii tehnici de înregistrare a business-ului. Sunt sigură un milion de procente că muuuuuuuuuuulți din cei care dau peste acest text vor da afirmativ din cap când vor citi: 

Antreprenoriatul pornește cu ideea, nu cu ștampila.

Așadar, indiferent de etapa la care vă aflați cu planurile voastre, azi las mai jos punctat cum o idee poate fi transformată în business din punct de vedere legal. Eu povestesc ce-am făcut eu, lăsând câte o paranteză și despre ce altceva se mai face. Dacă voi aveți careva sugestii, sunt la un mesaj distanță.

Salvează: Pas cu pas, despre înregistrarea unei afaceri în Irlanda

1. BUSINESS PLAN
Da, e minunat să visăm și să vizualizăm unde vrem să ajungem cu afacerea noastră, dar dacă nu avem un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv, ne complicăm viața. Nu înseamnă că acest plan nu va fi ajustat pe parcurs, dar o analiză SWOT a ideii, o planificare a bugetului și, părerea mea – cel mai important, a timpului este musai înainte de a ne arunca în această aventură. De fapt, o evaluare a propriilor valori și obiective făcută periodic ne aduce claritate în orice domeniu, nu doar când/dacă ne apucăm de antreprenoriat.

2.  STRUCTURA JURIDICĂ A AFACERII
Care formă juridică este mai potrivită pentru cazul ideii mele? În funcție de planul de afaceri avut, de cifra pe care estimați să o aveți în decursul unui an, alegeți și forma juridică pe care să o dați afacerii voastre. Una din cele mai simple este de Sole Trader, așa cum am ales eu. Aceasta-mi permite să activez legal pe cont propriu, să emit factură pentru serviciile prestate, dar și să am un job în paralel. (Nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul.) Totodată, această formă de entitate juridică permite ca în viitor să transform afacerea în societate cu răspundere limitată (Ltd), iar asta-mi va permite să am până la 149 de angajați. Dar hei! Cale lungă până acolo!
Procesul de înregistrare ca sole trader a durat maximum 5 minute, accesând secțiunea myAccount la www.revenue.ie. Sunt niște pași simpli de urmat și în decurs de cîteva zile, codul de PPSN devine numărul de înregistrare a persoanei fizice autorizate (PFA).
(Scrie-mi în privat dacă ai nevoie de ajutor.)

3. ÎNREGISTRAREA NUMELUI AFACERII
În cazul în care doriți să activați sub un alt nume decât Numele și Prenumele vostru, atunci este obligatoriu ca acest nume să fie înregistrat la Companies Registration Office (CRO). Înregistrarea se face la Registration Business Name.  Costul de înregistrare este de 20 de euro în cazul înregistrării online sau 40 euro în cazul în care se aplica pe suport hârtie. La fel ca la Revenue, procesul de înregistrare a numelui afacerii e simplu, durează 5-10 minute.
(Scrie-mi în privat dacă ai nevoie de ajutor.)

4. CONT BANCAR
Nu este obligatoriu să ai un cont separat pentru afacere, dar e recomandat de a avea unul diferit față de contul personal. Asta ajută pentru a ține o evidență mai simplă a cheltuielilor și veniturilor. Profesorul meu recomanda să avem și un al 3-lea cont bancar, unul pe care să transferăm automat un anumit procentaj pe care-l estimăm a fi procentul taxelor.

5. ASIGURARE
În funcție de natura serviciilor prestate, aceasta poate fi obligatorie sau recomandată. De exemplu, una din colegele mele prestează servicii de masaj pentru copii, iar fără o asigurare specifică ea nu are voie să atingă copiii.

6. RAPORTARE
În funcție de complexitatea veniturilor și cheltuielilor înregistrate, puteți face raportarea independent, completând formularul 11 cu respectarea termenului limită anual de 31 octombrie sau puteți apela la un contabil autorizat.

7. BUSINESS COACH
Acest punct nu este în niciun document legal precizat ca obligatoriu, însă eu l-aș pune. Pentru că nimeni nu se naște atotștiutor, pentru că odată pornit în lumea antreprenoriatului, trebuie să cunoști nu doar domeniul afacerii tale, dar și pe tine însuți/însăți. Vrei afacerea ta să crească? Va crește dacă vei crește și tu. Investește în dezvoltarea personală, în gândirea strategică pe termen lung și educă-te să distrugi barierele pe care mintea ți le impune. Nu, nu e deloc simplu să obții un mindset de învingător și tocmai de asta e foarte important să ai un ghid lângă tine. Eu o am pe Larisa, ea mi-a și sugerat să pornesc acest jurnal de antreprenoriat pentru că și-a dat seama cum funcționez eu mai bine: când dăruiesc, comunic și mă-nconjor de oameni care îmi aduc valoare-n viață, eu devin o versiune mai bună a mea însămi.

Vă recomand și vouă cursul Larisei: Transformare prin intenții, iar preferatul modul al meu din curs e „Alege să schimbi perspectiva!” cu prima lecție „Abilitatea de a crea posibilitatea de a alege”. Până pe 31 decembrie face reducere: primele 100 de persoane care se înscriu plătesc doar 150 de euro pentru tot cursul, în loc de prețul original de 1500.

_________________________________________

Eu citesc bloguri și-mi place să filtrez cele citite prin prisma propriilor experiențe.
Voi despre ce ați mai vrea să citiți pe blogul www.mamainie.eu?

Ah da! Și mi-a plăcut acest articol foarte mult de la republica.ro: „Nu-ți deschide o covrigărie doar pentru că mănânci covrigi.”
_________________________________________

Urmăriți și experiențe împărtășite zilnic despre viața în Irlanda, cu sau fără note de antreprenoriat pe social media:
Facebook @Mama în .IE – blog de Natalia Luncaș Ionel
Instagram @mamainie_natalia.ionel

Cu gânduri bune și nerăbdare pentru următorul articol din #jurnaldeantreprenoriat,
Natalia Luncaș Ionel, autoarea blogului Mama în .IE

 

Natalia Ionel
mameinie@gmail.com
Analist în vânzări - full-time, consultant în PR și marketing - part-time și mamă - de 8 ani deja până la veșnicie. Autoarea proiectului „Mama în .IE”