Salut!

Bănuiesc că dacă ai dat click pe cel de-al 3-lea articol din cadrul Jurnalului de Antreprenoriat, creat în parteneriat cu Larisa Cepoi – mindset & business coach înseamnă că le-ai citit și pe primele 2. Dacă nu, uite-le aici:
1. Ce se află dincolo de „eu pot”?
2. Cum pornesc o afacere în Irlanda?

Reamintesc că prin acest #jurnaldeantreprenoriat (urmăriți acest htag prin social media) sunt abordate următoarele:
a) experiența mea personală de tranziție de la statutul de angajat (12 ani am tot lucrat în alte companii) la cel de antreprenor;
b) expertiza Larisei Cepoi în calitate de mindset & business coach asupra antreprenoriatului (și nu doar);
c) femeIE antreprenoare – exemple concrete din Irlanda (poate și alte țări) care pot fi sursă de inspirație când vine vorba de antreprenoriat.

Despre ce scriu azi? Cred că cea mai banală întrebare, dar cu unul dintre cele mai complicate răspunsuri:

Cum îmi dau seama dacă sunt sau nu pregătit(ă) pentru antreprenoriat?

Discutând cu Larisa în una din ședințele de coaching, ea mi-a recomandat următoarele 2 abordări pentru a găsi un răspuns potrivit:

Autoevaluarea prin Antreprenoriat

  • Analiza Pasiunilor și Competențelor: Înțelegerea propriilor pasiuni și competențe este esențială. Un antreprenor de succes își canalizează pasiunea către domeniul în care excelează.
  • Toleranța la Risc: Antreprenoriatul implică incertitudini. Evaluarea propriei toleranțe la risc și confortului în fața incertitudinilor poate indica gradul de pregătire pentru antreprenoriat.
  • Adaptabilitate și Învățare Continuă: Capacitatea de a se adapta și de a învăța constant sunt calități indispensabile unui antreprenor. Reflecția asupra acestor aspecte poate oferi indicii despre pregătirea pentru acest parcurs.

Impactul Coachingului asupra Mindsetului Antreprenorial

  • Clarificare și Focalizare: Coachingul ajută în clarificarea viziunii și a obiectivelor, esențiale pentru succesul antreprenorial.
  • Dezvoltarea Încrederii și a Rezilienței: Prin coaching, antreprenorii își dezvoltă încrederea și reziliența, abilități cruciale în fața provocărilor și eșecurilor.
  • Strategii și Soluții Inovative: Coachingul stimulează gândirea creativă, esențială pentru identificarea de noi oportunități și soluții inovative.
  • Dezvoltarea de Relații și Networking: Coachingul încurajează dezvoltarea relațiilor și a abilităților de networking, vitale pentru orice antreprenor.

Antrenând aceste abilități, spune Larisa, poți naviga cu succes în lumea antreprenoriatului și pentru a construi un mindset antreprenorial robust.

Citind cele de mai sus sub formă de întrebare pentru noi înșine, poate reușim să ne dăm seama dacă suntem sau nu pregătiți(te) pentru antreprenoriat.
Pentru că dacă pornim o afacere într-un domeniu în care nu avem cunoștințe, nu ne dezvoltăm propria capacitate de învățare continuă și toleranță la risc, dacă nu ne creăm un networking puternic (și alte aspecte mai sunt, bineînțeles), riscăm să o dăm în bară și să dăm mâna cu demotivarea foarte rapid.

Pe de altă parte, din propriile mele observații, antreprenorii:
sunt lideri și nu executanți. Chiar și la locul de muncă ei sunt cei care generează ideile, care tot timpul sunt orientați pe soluții și nu le este frică de provocări;
sunt oameni asumați și acceptă riscuri. Un antreprenor are dezvoltată capacitatea de a analiza atât o greșeală, cât și un succes (recomand structura RCA – Root Cause Analysis), știu să-și gestioneze timpul astfel încât să-și îndeplinească angajamentul luat și are disciplina formată atât de a lucra independent, cât și de a delega/a lucra în echipă;
au pregătire emoțională pentru a depăși anumite obstacole, pentru a nu renunța din cauza anumitor traume venite din subconștient;
bifează cu DA la cel puțin 6 puncte din următoarea listă (recomandată de Cristi Onețiu): independența, încrederea în sine, perseverența, creativitatea, orientarea spre obiective și rezultate, onestitatea, viziunea, apetitul pentru risc, puterea angajamentului, toleranța la eșecuri.

Mai multe despre dezvoltarea personală, coaching și antreprenoriat am discutat cu Larisa Cepoi LIVE pe Facebook. Vedeți conversația în reluare aici:

Dar voi sunteți sau nu pregătiți de antreprenoriat?

Urmăriți și experiențe împărtășite zilnic despre viața în Irlanda, cu sau fără note de antreprenoriat pe social media:
Facebook @Mama în .IE – blog de Natalia Luncaș Ionel
Instagram @mamainie_natalia.ionel

Cu gânduri bune și multă inspirațIE,
Natalia, Mama în .IE

Natalia Ionel
mameinie@gmail.com
Analist în vânzări - full-time, consultant în PR și marketing - part-time și mamă - de 8 ani deja până la veșnicie. Autoarea proiectului „Mama în .IE”