Te salut,

Vin acum de la unul din ultimele cursuri planificate pentru acest an, iar azi a fost despre sistemul irlandez de taxare pentru soletraders. Aparent e simplu: faci un excel cu toate veniturile și cheltuielile per business, stabilești strategia cu indicatorii de performanță pentru a vedea cum faci profitul, aplici testul EW x ED x RD = V și ai grijă să actualizezi ROS-ul anual. Toate bune și frumoase, dar …

Cum îmi stabilesc prețurile pentru serviciile mele? Cum se întocmește contractul? Care pachet de asigurare e mai potrivit pentru afacerea mea? Cum îmi fac strategia de business pe termen lung pentru a ști sigur că eu asta vreau să fac? – și alte sute de întrebări îmi apar de câteva luni încoace. Dacă ar trebui să răspund pentru altcineva, aș ști perfect ce e necesar, dar pentru mine însămi … Ce responsabilitate imensă!

„Are the entrepreneurs born or made? The correct answer: they are” – și-a început cursul lectorul meu de astăzi, Peter Cronin, iar eu am zis că trebuie acest gând să mi-l pun deasupra biroului. Cu greșeli ori nu, cu încredere mai multă ori puțină, dacă pornești pe drumul antreprenoriatului, e clar că trebuie să prietenești cu riscurile.

Dragilor, vă salut cu primul text din jurnalul meu de antreprenoriat. Dacă ați decis să citiți aceste rânduri înseamnă că fie cochetați cu ideea de a vă deschide propria afacere, fie vreți să aflați careva dedesubturi ale antreprenoriatului în Irlanda despre care sperați să povestesc, fie abia așteptați să scriu cum am eșuat și mi-am găsit un job. Oricare ar fi așteptarea voastră, pentru mine oricum toate-s un risc și tocmai de asta am pornit jurnalul.

larisa cepoi natalia ionel

„Natalia, hai să corectăm: nu dacă va fi de succes agenția ta, ci când”mă încurajează Larisa, ghidul meu în antreprenoriat cu care am grijă să mă văd cât mai des de câteva luni deja pentru că am înțeles că face bine haosului din capul meu. Rezoluția nr. 1 a anului 2023 spunea că „în acest an voi străluci”, deși habar n-aveam atunci că asta înseamnă a-mi porni propria agenție de PR și marketing (cu o altă ocazie povestesc mai multe despre agenția în sine). Mi-am zis „hai că eu pot”, neștiind ce se află dincolo de acest curaj, iar cu ajutorul Larisei și a ședințelor de coaching se pare că dau de lumina clarității.

Ce vedeți mai jos e o simplă listă cu primele 5 răspunsuri pentru întrebarea din titlu, desprinse din ședințele de coaching avute cu Larisa, aplicate pe propria experiență. Dacă aveți voi alte sfaturi, lăsați în comentarii. Cu drag le voi citi.

Ce se află dincolo de „eu pot”? 

1. Învățare continuă. Oricât de clișeic ar suna, dar în lumea antreprenoriatului mereu ai de învățat ceva nou. N-am știut până acum de înregistrarea business-urilor la Revenue/CRO/ROS etc? Acum e momentul! Drept că învățarea continuă ar trebui să se întâmple în orice domeniu, personal ori profesional, însă în cazul antreprenorilor simt că dacă nu înveți – nu progresezi, iar asta duce la lipsa clienților, respectiv regres financiar. Iar eu ce vreau? Mai mulți clienți = mai mulți bani că de altfel nu mai fac nimic. 🙂

Vezi și StudențIE pe vreme de reconversie profesională. Exemplu pe cariera în IT în Irlanda.

2. Givers Gain sau „Dar din dar se face rai” – asta știam de mult timp, dar iată acum îmi pare și mai important. În spatele acestei filosofii din perspectiva business-ului stau 7 principii (promovate de Dr. Ivan Misner), toate fiind concentrate pe a dărui informație, a fi recunoscător pentru ce primești înapoi și a-ți educa o mentalitate de „e ok să câștig mai mult”. Pentru că da, unul din cele mai populare sindroame în lumea riscurilor e cel al impostorului cu „eu nu merit.”

3. Don’t survive. Live. Dacă-ți pornești mica ta afacere ca să trăiești de pe o zi la alta, înseamnă că nu e o afacere de care să te ții. Asta știam încă înainte de a-mi deschide agenția și tocmai de asta am pus din start deoparte o anumită sumă de bani care să-mi facă intrarea mai ușoară în această aventură. Această liniște în termeni de finanțe mi-a oferit satisfacția imensă de a refuza deja 2 clienți. Unul nu mi-a inspirat încredere, iar altul m-a rugat să-mi micșorez prețurile, dar hei! Eu îmi cunosc valoarea. 🙂

4. Creează echipă de încredere. Îmi place enorm o frază auzită recent de la un prieten/client/mentor: „decât să mănânc singur o prună, mai bine mănânc jumătate de pepene (aka harbuz) cu cineva”, iar asta parcă mi-a deschis ochii privind antreprenoriatul meu. Când spun că „lucrez pe cont propriu” nu înseamnă că nu apelez la serviciile altor oameni, aportul lor având un impact semnificativ asupra creșterii afacerii mele. Nu știu cum să-mi înregistrez afacerea la CRO? Apelez la cineva priceput. Nu știu cum/nu am timp să mă ocup de contabilitate? Apelez la serviciile unui contabil. Nu am timp să mă promovez singur/ă? Apelez la o agenție de PR și marketing. Sunt confuză privind pașii mei în carieră? Apelez la un business coach. Eu fac DOAR ceea ce aduce bani în afacere că de altminteri caritate se numește.

5. ETC – tot ce nu poți vedea, ști, dar avea. Acest etc în termeni de antreprenoriat mă încântă cel mai mult. De fapt, de asta am decis că vreau să am propria agenție. Dacă celelalte 4 puncte enumerate mai sus mi le-ar oferi o companie la care să mă angajez, această libertate în a-mi stabili propria evoluție m-a cucerit. Eu știu sigur că vreau o carieră care să-mi aducă o satisfacție, să nu fiu limitată de un salariu, să pot decide cât și când să lucrez, să aleg cui și pentru ce să îmi dedic timpul și … etc. 🙂

În concluzie, ce se află dincolo de „eu pot”? Răspunsul vă aparține. În cazul meu: o nouă Natalie, transformarea căreia deja se întâmplă. Când îmi va reuși, vorba Larisei, va fi superb, știu sigur. Până atunci, vă invit să urmăriți rubrica „Jurnal de antreprenoriat” pe blog, creată în parteneriat cu Larisa Cepoi – mindset & business coach, o doamnă cu care mp bucur enorm să colaborez. Revenim curând cu un nou text.

Ah da! O sursă faină de motivare și conștientizare a propriului potențial e acest ebook de la @Larisa Cepoi. Îl recomand cu multă căldură: www.larisacepoi.com/ebooks

Urmăriți și experiențe împărtășite zilnic despre viața în Irlanda, cu sau fără note de antreprenoriat pe social media:
Facebook @Mama în .IE – blog de Natalia Luncaș Ionel
Instagram @mamainie_natalia.ionel

Cu gânduri bune și multă inspirațIE,
Natalia, Mama în .IE

Natalia Ionel
mameinie@gmail.com
Analist în vânzări - full-time, consultant în PR și marketing - part-time și mamă - de 8 ani deja până la veșnicie. Autoarea proiectului „Mama în .IE”