Auzisem la o vecină zilele astea că „nu, nu e greu să ai copii. Este greu să le oferi răbdarea pe care tu n-ai primit-o”, vecina făcând referire și la dragoste necondiționată, calm și o altă listă mare la care mulți adulți visează.
Pe cât de obositor e să auzim că iar apare un specialist în parenting, pe atât de mult, de fapt, eu mă bucur. Pentru că toți acești specialiști au un impact imens asupra generației noastre: să spunem stop educației bazate pe violență, foarte populară de sute de ani de zile.
Având acces la atât de multă informație, având atât de mulți oameni dornici să povestească din ce au învățat/înțeles ei, ar fi păcat să nu facem ceva și noi. 7 ani în urmă, atunci când eram cu primul meu nou-născut în brațe, am pornit un proiect numit „Sunt părinte conștient” tot cu acest motiv de a promova parentingul conștient, cu părinți relaxați, informați și fără violență. Nu am apucat să duc campania la nivel național în Moldova, așa cum îmi propusesem pentru că am emigrat în 2016, dar asta nu a anulat efortul meu propriu de a învăța zilnic să fiu un părinte conștient pentru copiii mei.
Astăzi, fiind deja mamă de 2 copii, într-o altă țară, mă bucur să fiu parteneră în organizarea unui eveniment dedicat părinților care de asemenea se vor răbdători, conștienți, relaxați, informați, cu o educație fără violență pentru copiii lor. Fac referire la atelierul organizat de Irina Galbura cu Dianna Ivanov, coach în parenting, renumită în diasporă datorită miilor de sfaturi oferite absolut gratuit pe platformele de socializare.
Important de menționat: Dianna nu va veni să ne învețe cum să fim părinți ori cum să ne creștem copii. Noi toți știm cel mai bine asta, nu? Diana ne va vorbi ce facem în situațiile stresante când toată teoria de „eu știu cum să îmi educ copilul” se anulează și apare subconștientul cu metodele vechi de abordare: cu strigăte, amenințări, rușinări sau, și mai grav, „palma educativă”.
Copilul sare prin toate băltoacele, iar noi, după mai multe atenționări, ne pierdem răbdarea și îl certăm. Copilul cere ciocolată la prima oră a zilei, iar noi, îngrijorați de sănătatea lui, explodăm și țipăm. Copilul stă prea mult în fața ecranelor și noi, deși le-am explicat cât de nociv, ei parcă nici nu au auzit. Bineînțeles, ne supărăm.
Cunoscute situații?
Diana Ivanov, coach acreditat în parenting, fondatoarea EdooSitter și a comunității www.binecusine.com, invitata atelierului nostru din 7 mai, vine pentru a prezenta situații, analize și strategii pentru a deveni un părinte bine cu sine. Atelier potrivit exact pentru a găsi în noi acea răbdare pe care noi poate nu am primit-o, acea dragoste necondiționată, dar care, aplicând-o conștient, poate opri acel ciclu de educație cu palma transmis din generație în generație.
Dianna a pornit să-și împărtășească experiența de mamă cu două scopuri: 1. să povestească descoperirile sale despre educație fără pedepse și rușinare, ce aplică în relația cu copiii săi și ce funcționează și 2. să arate fără filtre adevărata față a maternității: cu cearcăne, păr nespălat de zile întregi, copii care fac tantrumuri și etichete. Așa a adunat în jurul său o comunitate curioasă, mare, deschisă pentru dialog argumentat, numărând astăzi peste 40 de mii de urmăritori pe Instagram. Între timp, copiii săi au crescut, ea a evoluat în materie de cunoștințe despre ea și despre copii, ceea ce a dus ca provocările să fie mai puține și mai ușor de gestionat. Asta nu înseamnă că tot acest proces al Dianei de dezvoltare a fost mereu roz. Diana a trecut și printr-o separare de soț tocmai pentru că la un moment dat nu mai împărtășeau aceleași viziuni privind educația celor 2 copii ai lor.
Despre asta, dar și alte bunătăți informaționale în materie de relația părinte-copil se va vorbi pe 7 mai.
- Atenție! Numărul locurilor disponibile este limitat așa că hai să vă luați biletul de aici: CUM SĂ DEVII PĂRINTE #BINECUSINE
- Găsește INSPIRO Events aici: www.facebook.com/inspiroevents