O fi fost acest an complicat, dar Crăciunul – sărbătoare tre’ să fie. Și cu siguranță multe dezamăgiri s-au spulberat când am împodobit bradul, am pornit vânatul cadourilor pentru cei dragi și, iaca-iaca ne gândim și la meniu.
Eu voi fi sinceră: sunt gospodina care gătește din plăcere numai dacă-i rar. Iar de sărbători prefer să am 2-3 feluri pe masă, poate ceva mai diferit decât în restul zilelor și important să fie cantitatea suficientă.
În acest an vreau să mă aventurez să adaug în meniul nostru bucate tradiționale irlandeze și bineînțeles că am apelat la Silvia Șchiopu, bucătăreasa care a și devenit cartea de vizită a diasporei noastre pentru bucatele extraordinare ce le gătește. Vedeți un articol de acum 3 ani scris de Ea.md: „Silvia Șchiopu, despre Irlanda și mini-afacerea cu deserturi: „Aici familia noastră a renăscut, aici ne simțim acasă!”
Așadar, dacă vreți și voi să testați ceva irlandez, salvați acest articol. Ori dacă aveți alte sugestii pentru meniu, scrieți-ne în comentarii.
Silvia Șchiopu: Un proverb irlandez spune că „vorba multă nu-ți umple stomacul”. Așa că hai la treabă.
1. Carne condimentată de vită (Spiced Beef)
2. Plăcinta ciobanului (Shpeherd’s Pie)
3. Drobul de carne (Meatloaf)
- Spiced Beef
Mai bine de 300 de ani, tradițional de Crăciun sau Revelion, în Irlanda, la cina de sărbătoare se servește carne condimendată de vită (spiced beef). Un tip de carne sărată și cu multe mirodenii. Pare prea simplu: niște carne cu mirodenii, dar nu e chiar așa. Până a o savura din farfurie, procesul de pregătire este unul tare îndelungat și care face diferența pentru papilele gustative.
Pentru început, carnea de vită este bine curățată de grăsimi, apoi se acoperă cu un strat generos de zahăr brun. Așa merge la frigider pentru două zile. Apoi se condimentează cu un mix de mirodenii aromate și multă sare, se învelește în folie alimentară și se păstrează la frigider încă 6-7 zile (în dependență de mărime). În ziua a 7ea se pune la cuptor pentru 5 ore după care, pentru încă vreo 2-3 orese lasă la răcit în vasul în care s-a copt. Sucul lăsat în timpul coacerii pătrunde în carne, aceasta devenind suculentă și plină de arome.
Se servește rece, feliată și subțire, cu alte legume pe platou.
- Plăcinta ciobanului sau tarta Shepherd
Este una din bucatele pregătite cu diferite ocazii, dar foarte populară și de Crăciun așa cum rețeta clasică este una tare simplă, ușor de pregătit și delicioasă.
Tarta Shepherd este formată din două straduri: unul de carne tocată de miel, condimentată (sare, piper, cimbru, oregano, chimen ș.a.) și călită în unt cu multă ceapă și 3-4 căței de usturoi, acoperit apoi cu strat cremos de piureu de cartofi. Copată la cuptor, tarta formează o crustă crocantă, iar interiorul rămâne suculent. Se lasă la răcorit 5 minute ca gustul să pătrundă carnea și se servește cu tradiționala pâine cu bicarbonat (soda bread).
Desigur că un pahar de vin roșu este și combinația perfectă, dar asta e lăsat la discreție meseanului.
- Drobul de carne sau Meatloaf
Un fel de „pâine” din tocătura de vită, acoperită cu felii subțiri de bacon (scopul acestora e pentru a păstra carnea suculentă și fragedă și să nu se sfărâme atunci când este feliată). După coacere, feliile subțiri de bacon devin crocane și oferă un gust caramelizat. Se servește cu legume pregătite la aburi și sos gravy.
Apropo! Secretul de bază ca să iasă un drob de carne foarte bun este să folosim carnea grasă de vită, multe arome și mirodenii, iar în loc de ceapa clasică rumenită în ulei, recomand să o călești în unt, după care faci o pastă din ea și adaug-o la carne.
Cam atât din bucătăria irlandeză. Cel mai probabil că eu voi testa drobul de carne că pare mai simplu de făcut, dar sunt sigură că și voi aveți alte sugestii. Dacă da, nu ezitați să le scrieți în comentarii.
Iar bucatele gătite de Silvia le puteți urmări pe Facebook: BeeSkweet
Poftă bună și Sărbători fericite tuturor!