Acel #jurnaldeantreprenoriat pornit în parteneriat cu Larisa Cepoi – business coach-ul meu, nu și-ar avea locul pe blogul meu dacă nu aș căuta mai multe exemple în jur, despre unele din ele având posibilitatea și să scriu aici. Pentru că atunci când voi fi demotivată, fără inspirație, speriată eu vreau să am exemple concrete în mintea mea.
Și nu, nu încerc să conving pe absolut nimeni că antreprenoriatul e cel mai bun, dar da, vreau să inspir, să ofer claritate și poate cineva își va găsi aici momentul de „aha! Hai că vreau să-ncerc!” Cel puțin așa cum a fost în cazul meu.

Tocmai de asta, de câteva săptămâni sunt într-o continuă căutare de femei antreprenoare, experiența cărora ar putea fi utilă pentru măcar o singură persoană din rândul cititorilor acestui blog. Dacă măcar O SINGURĂ femeIE va spune că a găsit aici răspunsul la teama ei, că am ajutat-o să-și crească stima de sine, încrederea în ce poate ea – înseamnă că misiunea mea va fi îndeplinită.
Și vă rog: Nu vă fie frică să citiți și distribuiți un text despre afacerea cuiva. Bucurați-vă pentru succesul acelei persoane pentru că și ea/el a trecut prin multe eșecuri, la fel ca tine. Unde a ajuns ea, poți ajunge tu. Sau nu. Viața-i toată o alegere.

Azi o descoperim pe Elena Slepuhin, creatoarea salonului de frumusețe Diva Treat.

1. Ce te-a motivat să pornești pe calea antreprenoriatului?
Nu am avut o motivare, a venit antreprenoriatul la mine și m-am lăsat dusă de val. Irlanda e țara unde să faci ceva e mult mai simplu și accesibil (mă refer la afaceri), dar și provocările sunt pe măsură. Lucram și eu, și soțul și, ca multe familii cu unul și mai mulți copii, ne-am lovit de „cum ne descurcăm cu copilul?”
A fost o perioadă când am lucrat în ture diferite, ceea ce nu ne convenea ca familie și cam de aici ne-am zis că trebuie să schimbăm ceva.
Și am schimbat eu: am renunțat la jobul meu și am hotărât că-mi fac un „nou job”, dar acasă. Am început cu epilarea, aveam studii făcute în domeniu în Republica Moldova și a fost primul pas spre ceea ce din hobby a devenit ulterior afacere. Apoi, au urmat noi studii în domeniu aici, în Irlanda și tot continui să mă dezvolt în ceea ce-mi place să fac pentru a oferi și clienților mei cele mai bune servicii.

2. Cum ai decis care e forma juridică potrivită pentru afacerea ta? Povestește mai multe despre ce faci tu.
Despre ceea ce fac aș vorbi o veșnicie căci m-am regăsit 100%. Sunt beauty therapist sau cosmetician (în Irlanda beauty therapist are o gamă mai largă de servicii). Ofer servicii de epilare cu ceară sau zahăr, tratamente faciale, tratamente corporale, pensat, laminarea genelor.
Partea documentală o las pentru co-echipierul meu cu care facem the dream team atât acasă, cât și pe plan de business: soțul meu, Valeriu. El supraveghează și ține pârghiile juridice și tot ce ține de acte și legi. Am împărțit funcțiile, fiecare cu ce cunoaște și face pe planul inimii și cunoștințelor.
Suntem LTD company. Juridic, asta ne convine cel mai bine.

3. Cum a evoluat ideea de la de la business plan la implementare? Care a fost traseul tău?

Făcând colegiul în Irlanda pentru beauty therapist am avut și modulul de business și administrare și acolo a fost începutul visului. Tot în cadrul modulului am avut și crearea portofoliului de business și administrare a unui salon care includea crearea propriului tău beauty cabinet, echipamente, tehnica, amenajarea și descrierea salonului. Iată așa, la sfârșitul lui 2018, cabinetul meu de frumusețe era schițat pe o coală A4 și îmi rămânea doar să acționez. Planul de business și tot ce ține de administrare am învățat, știam foarte bine care sunt pașii, doar că mereu intervenea ceva: frica, pandemia, alte scuze … „Și dacă nu reușesc?” mă tot întrebam, cu un amalgam de emoții și teamă de necunoscut.

4. Ai avut vreodată un mentor/coach în antreprenoriat? Dacă da, cum anume el/ea te-a ajutat să obții claritate în drumul tău de antreprenoare? 

Ultimii ani se vorbește tot mai mult despre mentori, coach, iar eu sunt și norocoasa de a avea unul chiar în familie. Cu pași nesiguri, am pășit și eu în lumea coaching-ului și nu neapărat pentru a folosi această certificare în raport cu alții, ci doar pentru mine însămi. Pentru a înțelege ceea ce uneori nu vociferezi, dar care afectează enorm pe toate planurile, inclusiv profesional. În 2022 am luat calea care îmi aduce claritate și echilibru, sunt studentă la Școala Noble Manhattan Coaching și cumva de aici am crescut aripi să fac ceea ce era pe hârtie. Am apelat și la un curs de mentorat de aici, din Irlanda care m-a ajutat enorm cu informații de unde să început și ce să fac. De obicei, oamenii se „îneacă” în idei și vise, dar mai rar le dau voie să prindă contur real. Frica și nesiguranța fiind unele din obstacolele cărora le dăm prea multă prioritate. Acum știu: atunci când în spate e cineva care crede și te ghidează cum ai putea să te ajuți, iese exact ceea ce vrei.

5. Și oare recomanzi altor persoane să-și caute antreprenori care să-i inspire sau fiecare cu propriul drum în viață?

Cred că totul vine atunci când ești pregătit: întâlnești oameni care au un loc special în viața ta, uși se deschid și uși se închid chiar atunci când trebuie. Doar să acceptăm și să primim totul ca atare.

6. Dacă ai putea să te întorci în timp, ce ți-ai spune ție – atunci când erai abia cu penița în mână și porneai în această aventură?

Sincer, nimic nu mi-aș spune, nimic nu aș schimba. Totul a venit atunci când am fost gata să fac ceva, fără frici și cu mult curaj și susținere. De mici, de la 3-6 ani noi vrem să fim medici, astronauți și diferite profesii, dar până nu ajungem la etapa lucidă de pregătire, rămânem cu vis și doar după ce suntem gata, după mult studiu, emoții diferite și tot ce implică dorința – doar atunci îmbrățișăm împlinirea.
Cândva, cineva mi-a zis o chestie: „Mai bine să te bucuri de ceea ce ai făcut, chiar dacă nu iese exact cum îți proprui decât să regreți ceea ce ai fi putut să faci și să obții.”

Și am făcut. Continui să cresc. Vă aștept la Diva Treat!

Vezi celelalte articole din #jurnaldeantreprenoriat – proiectul creat în parteneriat cu Larisa Cepoi, mindset & business coach: Ce se află dincolo de „eu pot”? (1. Jurnal de Antreprenoriat) și Cum pornesc o afacere în Irlanda? (2. Jurnal de Antreprenoriat)

Cu gânduri bune și în căutare de o nouă femeIE antreprenoare,
Natalia Luncaș Ionel,
Autoarea blogului Mama în .IE

Natalia Ionel
Analist în vânzări - full-time, consultant în PR și marketing - part-time și mamă - de 8 ani deja până la veșnicie. Autoarea proiectului „Mama în .IE”