… ori oare cum altfel mai frumos pot colabora un blogger care-și are în titlu cuvântul „ie” și un pictor?
Primul an când am sărbătorit ziua iei a fost în 2015, atunci când Nata Albot a organizat „Ospățul Sânzienelor”, o șezătoare a femeilor în ii la Chișinău.
Apoi, ori de câte ori am avut ocazia, m-am tot dus la diverse evenimente dedicate bluzei noastre românești. Atât de mult îmi plac oamenii care se adună cu această ocazie (căci nu toți vin): sunt oameni care apreciază autenticul, tradițiile, conexiunile cu rădăcinile, dar mai și fac diferența între bluzele stilizate și iile brodate manual.
Ia – cămașa cu altiță face parte din identitatea noastră de români/moldoveni/ardeleni/bănățeni/maramureșeni ori spuneți-ne cum doriți. Cert e că ia este valoarea din capul listei pe care ar trebui să o dăm mai departe copiilor noștri. Mai ales când locuim de cealaltă parte a podului identității – în diasporă.
Atelierul de pictat ie este primul meu eveniment organizat în acest context. Mi-ar fi plăcut enorm să fie o șezătoare când să ne și coasem ia, dar, neavând atâta dibăcie ori, și mai luxos – timp, am găsit cea mai frumoasă alternativă din lume: să ne pictăm propria ie. Ori spuneți voi: cum vi se pare această idee?
Pictorul Veaceslav Șalaru a pornit o serie de ateliere private (mai mult în engleză) de pictat și savurat cappuccino alături de el, așa că nu mi-a luat mult să-l conving să organizăm ceva împreună.
„Când irlandezii mă întreabă de unde vin, le spun cu drag că sunt din Moldova.”
Pictorul Veaceslav Șalaru este în Irlanda de aproape 2 decenii, iar în acest an el împlinește și 35 de ani de activitate ca pictor. De fapt, studii în domeniul artei nu are, iar tot ce știe el azi este doar rezultatul învățării independente.
„Chiar când am fost selectat să merg la Colegiul de Arte din Chișinău, am fost luat la armată pentru a merge la războiul din Transnistria. Acolo, așa au fost circumstanțele, mi s-a dat responsabilitatea de a-l picta pe Ștefan cel Mare în mai multe exemplare. Țin minte foarte bine că, din lipsă de materiale de lucru, a trebuit să-mi tai bretonul pentru a-mi crea pensule cu care să pictez. Apoi, după armată, îmi era deja prea costisitor să mă întorc la studii așa că am continuat să pictez așa cum mă duceau … mâinile.”
Ce vom face pe 18 iunie?
Ne vom aduna 10 oameni la o singură masă, vom primi echipamentul de pictor (șorț, beretă și celelalte ustensile) și, timp de 2 ore vom urma instrucțiunile pictorului Veaceslav Șalaru pentru a picta propria ie. Tabloul obținut îl vom lua fiecare acasă și, vă asigur, îl veți atârna cu mândrie pe cel mai important perete al casei voastre.
Important de menționat că:
1. Fiecare participant va avea la dispoziție o listă mare cu cele mai populare semne cusute pe ie și va alege pe care să-l picteze pe propria ie;
2. Încurajând și participarea bărbaților la acest atelier, Veaceslav Șalaru a pregătit 2 schițe pentru atelier: una cu o ie purtată de o femeie și alta cu o cămașă națională purtată de un bărbat. Să știm să facem diferența;
3. După 2 ore de pictat vom avea parte și de un prânz oferit de cele 2 surori moldovence care administrează restaurantul care găzduiește atelierul nostru – Wine House Swords;
4. Pentru a ne asigura că răspundem cererii, avem 2 ateliere în aceeași zi: la ora 13:00 și apoi la ora 16:00.
5. Copiii mai mari de 10 ani sunt așteptați cu mare drag.
6. ATENȚIE! La această oră au mai rămas doar 6 bilete disponibile!
- Vezi aici detalii despre atelierul de la ora 13:00.
- Vezi aici detalii despre atelierul de la ora 16:00.Așadar, cu cine ne vedem?
Citește și: Picturile moldoveanului Veaceslav Șalaru, prezentate la una din cele mai mari expoziții de artă din Irlanda